Gorąca kolacja zimowa pora. Składniki tej miski czyli tofu Bowl nie są nadzwyczajne. To co stanowi o jej smaku to przede wszystkim sos. jets on zrobiony z masła arachidowego z mieszanki sosów sojowych i oleju sezamowego z odrobina octu ryżowego. Całość znakomicie podkreśla smak kaszy i warzyw.
2 porcje
100 g kaszy quinoa
2 marchewki
400 g swiezego szpinaku
120 g tofu
40 g orzeszków ziemnych
oliwa z oliwek, sól, pieprz
na sos
2 lyzki masla arachidowego
1 cm poseiaknego, swiezego imbiru
2 lyzki sosu sojowego
1 luzia miodu
1 luzia octu ryzowego
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 lyzeczki kurkumy.
Kaszę gotujemy 12 minut w osłony wrzątku. Szpinak myjemy i na oliwie lekko podsmażamy 2-3 minuty doprawiając go sola i pieprzem. Marchewki obieramy i kroimy. Gotujemy na parze około 6 minut. Tofu podsmażamy na odrobinie oliwy. Orzeszki drylujemy na suchej patelni.
Mieszamy wszystkie składniki na sos. Podajemy całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz