Zimowa i kolacyjna propozycja na szybko. To połączenie ryżu Basmati z patelnia warzyw. Nic nadzwyczajnego. Smak zmienia dodanie miodu i octu balsamicznego do warzyw przez co całość nabiera wyrazistości i charakteru.
2 porcje
120 g ryzu basmati
2 marchewki
1 por - biala czesc
duzy plaster dyni
cebula
garść kiełków soi czyli fasoli mungo
oliwa z oliwek
garść nerkowców do zgrilowania, do podania
sol, pieprz
2 lyzki miodu
2 lyzki gestego ostu balsamicznego
Ryż gotujemy jak zwykle. Warzywa obieramy, kroimy i zaczynamy dusić na oliwie: na początku dynie i plasterki marchwi a po około 10 minutach por i cebule. Na sam koniec dopiero dodajemy kiełki soi. Dusimy te warzywa doprawiając je sola i pieprzem i gdy dodamy por z cebula podlewamy je trochę woda ale tylko tyle by nie przywierali do dna patelni. Na koniec dodajemy miód i ocet.
Podajemy z nerkowcami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz