poniedziałek, 5 lutego 2024

Ryz i zimowe warzywa


Zimowa i kolacyjna propozycja na szybko. To połączenie ryżu Basmati z patelnia warzyw. Nic nadzwyczajnego. Smak zmienia dodanie miodu i octu balsamicznego do warzyw przez co całość nabiera wyrazistości i charakteru. 


2 porcje

120 g ryzu basmati

2 marchewki
1 por - biala czesc
duzy plaster dyni
cebula
garść kiełków soi czyli fasoli mungo
oliwa z oliwek
garść nerkowców do zgrilowania, do podania

sol, pieprz
2 lyzki miodu
2 lyzki gestego ostu balsamicznego

Ryż gotujemy jak zwykle. Warzywa obieramy, kroimy i zaczynamy dusić na oliwie: na początku dynie i plasterki marchwi a po około 10 minutach por i cebule. Na sam koniec dopiero dodajemy kiełki soi. Dusimy te warzywa doprawiając je sola i pieprzem i gdy dodamy por z cebula podlewamy je trochę woda ale tylko tyle by nie przywierali do dna patelni. Na koniec dodajemy miód i ocet. 
Podajemy z nerkowcami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz