czwartek, 1 października 2020

Tarta z rukola i mozarella



Pyszna tarta z duza ilością rukoli, mozarella, której mozna użyć w postaci burraty i pomidorków cherry. 


4 duze porcje

250 g kruchego ciasta na masle
80 g rukoli
10 pomidorkow cherry
pęczek swiezej bazyli
200 g mozzarelle
250 ml kremówki
100 ml mleka
3 jajka
sol, pieprz
oliwa z oliwek
kilka suszonych pomidorów
lyzka kaparów

Rukole miksujemy z prawie całym pęczkiem bazyli... zostawiamy kilka listków do dekoracji. Mieszamy ze śmietanka, mlekiem i jajkami. Doprawiamy. 

Pomidorki przekrawamy na pol. Mozzarelle kroimy. Wylewamy nasz zimowy krem na ciasto i na wierzchu układamy mozzarelle i pomidorki. Pieczemy w 180°C przez 40 minut. 

Po upieczeniu układamy na wierzchu suszone pomidory i kapary wraz z pozostali bazylia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz