sobota, 3 października 2020

Cake z sardynkami, marchewka, jej nacią i suszonymi pomidorami. Kuchnia Bretanii.



Bardzo oryginalny przepis na solony, kolacyjny cake. Używa sie do niego marchewek wraz z ich natka, puszki sardynek i suszonych pomidorów. Mieszanka roznych mak pozwala na otrzymanie ciekawego smaku. 
Przepis z "Bretons en cuisine". 



4-6 porcji

150 g maki ryżowej
50 g maki pszennej
30 g maki ziemniaczanej
10 kawałków pomidorów suszonych z oliwy
Puszka sardynek z oliwy czyli 4-5 sardynek
2 marchewki wraz z natka
80 g purée z migdalow
zabek czosnku
3 jajka
150 ml mleka ryżowego albo migdałowego
odrobina proszku do pieczenia
sol, pieprz

Marchewki obieramy i drobno kroimy. kroimy tez natkę, pomidory, czosnek. Sardynki rozdrabniamy widelcem. 

Mieszamy maki wraz z proszkiem. Dodajemy ubite lekko jajka, purée z migdałów, mleko roślinne i doprawiamy calosc sola i pieprzem. Do ciasta dodajemy pokrojone warzywa i sardynki. Mieszamy dokladnie. 

Pieczemy w keksowe w 180°C przez 40 minut. 

Podajemy gorące badz zimne, pokrojone w plastry z dobra salata. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz