czwartek, 1 października 2020

Kedgeree z wędzonym łososiem



Danie brytyjskiej kuchni inspirowane Indiami... supermocarstwo kolonialne... czesto podawane na sniadanie w Wielkiej Brytanii. 

4 porcje
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut

300 g dobrego, ekologicznego wędzonego łososia
200 g ryzu basmati
4 jajka na twardo
1 zabek czosnku
1 cebula
lyzeczka kminku
lyzeczka kurkumy
pol łyżeczki imbiru w proszku
lyzka musztardy
czarny pieprz
sol
maslo 40 g
swieza kolendra
cytryna

Ryz gotujemy w osolonym wrzątku. 
Na masle podsmazamy czosnke, cebule - posiekane i dodajemy przyprawy. Dodajemy następnie ugotowany i odcedzony ryz. Dusimy razem, mieszamy. Doprawiamy kolendra. 

Podajemy z łososiem i jajkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz