czwartek, 8 października 2020

Quinoa, dynia, marchewki, pasternak, ciecierzyca...



Kolejne kolacyjne danie tym razem z wczoraj. Typowo jesienny gdy o kolory chodzi talerz! Pelen smaków warzyw ale tez cytryn z soli czy rodzynek przypominający nieco tradycyjny marokanski kuskus. 

5-6 porcji

Przygotowanie okolo 40 minut

Duma szklanka kaszy quinoa - 300 ml
mali dynia butternut
3-4 marchewki
1-2 korzenie pasternaku
cebula
150 g ciecierzycy z puszki czy ze słoika
2 cytrny z soli
garsc rodzynek
swieza kolendra
łyżeczka ziaren kolendry
1 lyzka ras el hanut
pol łyżeczki ostrego pieprzu typu Cayenne albo papryki
1,2 litra bulionu z warzyw - użyłam tego z kostki eko
sol ewentualnie

Kasze quinoa przelewamy zimna woda i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości czyli okolo 15 minut. 
Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy ( oprócz świeżej kolendry) i gotujemy w bulionie plastry marchwi i pasternaku oraz cebule pociętą na ósemki... po 5 minutach dodajemy kostki dyni i gotujemy dalej 20 minut. 

Po tym czasie warzywa wyjmujemy łyżka cedzakowa i do pozostałego bulionu dodajemy pokrojone cytryny z soli, ciecierzyce i rodzynki. uwaga, gdy bulionu jest za duzo... powinna go pozostać szklanka to go odlewamy. 

Podajemy warzywa na kaszy quinoa podlane bulionu z cytrynami, ciecierzyca i rodzynkami. Posypujemy calosc świeża kolendra. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz