Jak ja dawno nie robilam krolika! Kiedy, gdy Antek byl malutki pojawia sie częściej na naszym stole. Od tego czasu minęło kilka lat.
W poniedziałek kupiłam udka królicze i zrobiłam je wczoraj w musztardzie. Podalam z cukiniami sautées.
4 porcje
Przygotowanie 1 godzina
4 udka królicze
2 szalotki
2 marchewki
100 ml bialego, kuchennego i wytrawnego wina
2 lyzki dobrej musztardy
4-5 galazki tymianku
3 gałązki zielonej pietruszki
maslo
oliwa
sol, pieprz
Krolika podsmażamy na 1 lyzce oliwy i 1 lyzczce masla. Po 5 minut z każdej strony az sie zezłoci lekko. Następnie mieso podlewamy winem i odparowujemy okolo 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostke marchewki i szalotki wraz z ziołami oraz musztarde. Dolewamy 150 ml wody i dusimy w szybkowarze okolo 20 minutalbo w normalnym garnku pod przykryciem okolo 35 minut. Doprawiamy sola, pieprzem. Podajemy gorące z czym kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz