środa, 7 października 2020

Soczewica, pieczony kalafior, ciecierzyca i świeża kukurydza.



Takie warzywne, kolacyjne danie. Wykorzystalam tutaj sezonowe warzywa: kalafior, kolby kukurydzy oraz strączkowe. 



3 porcje
Przygotowanie 45 minut

2 kolby kukurydzy
 szklanka czyli 200 ml czerwonej soczewicy
120 g ciecierzycy ze słoika badz z puszki
pol kalafiora
sok z liminki
lyzeczka: imbiru, kurkumy, curry
sol, peiprz
oliwa z oliwek i inna oliwa do polania sałatki.
listki Bazyli czy kolendry

Kukruydze gotujemy na parze okolo 10 minut, ja zrobiłam to w mikrofali wiec 5 minut. 
Soczewice gotujemy we wrzątku, solimy dopiero na samym koncu gotowania. 
Różyczki kalafiora wraz z ciecierzyca doprawiamy i polewamy oliwa z oliwek - pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 

Następnie montujemy nasza sałatkę: na dno wykładamy soczewice, na nia pieczony kalafior z ciecierzyca, kawałeczki kukurydzy, listki Bazyli. Polewamy sokiem z limonki i łyżka dowolnego oleju. Podajemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz