niedziela, 29 września 2019

Kasztanowy suflet. Bez glutenu. Bez laktozy.


A na niedzielny deser... po kaczce i pieczonych warzywach cos niezwyklego... kasztanowy suflet. Niezwykly w smaku i bardzo rzadko spotykany w restauracjach, ale niezwykle prosty do zrobienia! 
Potrzebny wam bedzie krem z kasztanow ze sloika albo z puszki jak najlepszej jakości, troche cukru oraz jajka ekologiczne. 
Smak niebainski gwarantowany!

6 porcji

Przygotowanie 10 minut
Pieczenie 18 minut - nagrzany piekarnik na 200°C

4 zoltka
3 bialka
230 g kremu z kasztanow
3 lyzki cukru pudru
szczypta soli
maslo do foremek i lyzka cukru krysztalu do wysypania foremek


Zoltka ucieramy z kremem z kasztanow na puszysty kogel-mogel. Bialka ubijamy z odrobina soli na sztywno, dodajemy 2 lyzki cukru pudru pod koniec ubijania. 
Ceramiczne foremki smarujemy maslem i wysypujemy cukrem krysztalem. 

Krem kasztanowy laczymy delikatnie i stopniowo z piana z bialek. 
Wlewamy go do foremek. Pieczemy 18 minut w 200°C. podajemy natychmaist, puszysty, niebianski suflet!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz