To bardzo proste ale tez aromatyczne danie gościło u nas na sobotnim obiedzie. Polaczylam w nim pstraga z jesiennymi warzywami: selerem korzeniowym oraz marchewkami. Calosc byla marynowana w sosie sojowym, w miodzie oraz oliwie z oliwek u mnie choc dla smakoszy olej sezamowy bylyby tutaj zdecydowanie lepszy.
Calosc podalam z czarnym ryzem. Fakt gotuje sie duzo dluzej bo az 40 minut! Ale jak smakuje i nadaje wyrazistosci nie tylko kolorystycznej temu daniu!
3 porcje
Marynowanie 2 h minimum
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 40 minut
350 g pstraga albo dobrego lososia pokorjnego w kostke
5 marchewke
pol bulwy selera korzeniowego jakies 300 g
szklnka czarnego ryzu
2 lyzki oliwy
1 lyzka miodu
2 lyzki sosu sojowego
odrobina soli - uwaga sol juz jest w sosie sojowym!
ziarenka sezamu do posypania
Pokrojona rybe pokrywamy marynata zrobiona z oliwy, z sosu sojowego i z miodu. Trzymamy 2 godziny minimum w lodowce - mozna dluzej.
Ryz gorujemy w osolonym wrzatku.
Starte na grubych oczkach tarki warzywa podsmazamy 5 minut na oliwie. Po tym czasie dodajemy rybe wraz z marynata i smazymy dalej 5 minut.
Podajemy rybe z warzywamy na naszym ryzu. Posypujemy sezamem... zielona pietruszka badz kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz