niedziela, 29 września 2019

Jesienne ragoût z pstraga z marchewka i selerem. Czarny ryz. Bez glutenu. Bez laktozy.


To bardzo proste ale tez aromatyczne danie gościło u nas na sobotnim obiedzie. Polaczylam w nim pstraga z jesiennymi warzywami: selerem korzeniowym oraz marchewkami. Calosc byla marynowana w sosie sojowym, w miodzie oraz oliwie z oliwek u mnie choc dla smakoszy olej sezamowy bylyby tutaj zdecydowanie lepszy. 
Calosc podalam z czarnym ryzem. Fakt gotuje sie duzo dluzej bo az 40 minut! Ale jak smakuje i nadaje wyrazistosci nie tylko kolorystycznej temu daniu!


3 porcje

Marynowanie 2 h minimum

Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 40 minut

350 g pstraga albo dobrego lososia pokorjnego w kostke
5 marchewke
pol bulwy selera korzeniowego jakies 300 g
szklnka czarnego ryzu
2 lyzki oliwy
1 lyzka miodu
2 lyzki sosu sojowego
odrobina soli - uwaga sol juz jest w sosie sojowym!

ziarenka sezamu do posypania

Pokrojona rybe pokrywamy marynata zrobiona z oliwy, z sosu sojowego i z miodu. Trzymamy 2 godziny minimum w lodowce - mozna dluzej. 

Ryz gorujemy w osolonym wrzatku. 

Starte na grubych oczkach tarki warzywa podsmazamy 5 minut na oliwie. Po tym czasie dodajemy rybe wraz z marynata i smazymy dalej 5 minut. 

Podajemy rybe z warzywamy na naszym ryzu. Posypujemy sezamem... zielona pietruszka badz kolendra.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz