sobota, 28 września 2019

Soupe au pistou czyli srodziemnomorska klasyka.



Glosno o tej zupie wlasnie teraz bo i teraz jest najlepszy na nia sezon! To wlasciwie zwykla zupa warzywna tyle, ze dodatek sosu pistou czyni z niej cos bardziej niezwyklego! uzywa sie tutaj sezonowych warzyw: cebuli, czosnku, cukini, fasolki szparagowej, pomidorow, ziemniakow i bialej fasoli, ktora jeszcze nie jest wysuszona wiec miekknie w godzine!

Sos pistou to zmiazdzony czosnek, bazylia, parmezan i wszystko to wymieszane z oliwa z oliwek. I ten sos dodaje zupie mocy, kontrastuje kolorystycznie i jak smakuje!

Ugotowalam gar na dwie kolacje od razu... zapraszam.

6 porcji

800 g fasoli w strakach
5 marchewek
cebula
czosnek
dwie garscie fasolki szparagowej
2 lodygi selera naciowego
1 cukinia okolo 250 g
5-6 ziemniakow
2-3 miesiste pomidory typu Roma na przyklad
oliwa z oliwek

I na Pistou
2 Zabki czosnku
50 g parmezanu
3 galazki bazyli
oliwa z oliwek ile zabierze

Na poczatek podsmazamy czosnek i cebule posiekana na oliwie. Dodajemy marchewki i seler i chwile smazymy -5 minut. Nastepnie dodajemy ziarna fasoli gotujemy razem 40 minut. Wrzucamy ziemniaki, cukinie i pomidory obrane ze skorki i pokrojone oraz fasolke. Gotujemy dalej jakies 30 minut. 

Podajemy gorace z pistou. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz