Przepisy Perli Servan-Schreiber sa cudowne... bo niezwykle proste, rodzinne, zdrowe. Wiekszosc z nich zawiera gluten albo laktoze albo i jedno i drugie. Ja staram sie je dopasowac do moich warunkow zastepujac niepozadane skladniki i testujac calosc.
To ciasto was zachwyci swoja delikatnoscia.
6-8 porcji
Przygotowanie 25 minut
Pieczenie 45 minut
4-5 jablek, obranych, pokrojonych na 12-stki.
50 g masla
Jablka z maslem przesmazamy okolo 10 minut.
100 g maki ryzowej
100 g maki kasztanowej
25 g skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
2 jajka
sok wycisniety z 1 pomaranczy jakies 100 ml
150 ml oleju neutralnego: arachidowy albo slonecznikowy
150 g cukru
cukier waniliowy
2 lyzeczki cynamonu
ewentulanie 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Siekane orzechy albo migdaly do posypania.
Z podany skladnikow miksujemy ciasto. Do malej tortownicy wlewamy troche ciasta, ukladamy na nim jablka - polowa, pokrywamy pzoostalym ciastem i na wierzchu ukladamy pozostale jablka. Posypujemy migdalami czy orzechami i pieczemy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C okolo 45 minut.
Jemy lekko cieple!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz