sobota, 21 września 2019

Wiedenskie ciasto jablkowe Perli Servan-Schreiber. Bez glutenu. Bez laktozy.


Przepisy Perli Servan-Schreiber sa cudowne... bo niezwykle proste, rodzinne, zdrowe. Wiekszosc z nich zawiera gluten albo laktoze albo i jedno i drugie. Ja staram sie je dopasowac do moich warunkow zastepujac niepozadane skladniki i testujac calosc. 
To ciasto was zachwyci swoja delikatnoscia. 


6-8 porcji
Przygotowanie 25 minut
Pieczenie 45 minut

4-5 jablek, obranych, pokrojonych na 12-stki. 
50 g masla

Jablka z maslem przesmazamy okolo 10 minut.

100 g maki ryzowej
100 g maki kasztanowej
25 g skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
2 jajka
sok wycisniety z 1 pomaranczy jakies 100 ml
150 ml oleju neutralnego: arachidowy albo slonecznikowy
150 g cukru
cukier waniliowy
2 lyzeczki cynamonu
ewentulanie 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Siekane orzechy albo migdaly do posypania.

Z podany skladnikow miksujemy ciasto. Do malej tortownicy wlewamy troche ciasta, ukladamy na nim jablka - polowa, pokrywamy pzoostalym ciastem i na wierzchu ukladamy pozostale jablka. Posypujemy migdalami czy orzechami i pieczemy. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C okolo 45 minut. 
Jemy lekko cieple! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz