piątek, 13 września 2019

Polenta z grzybami. Bez glutenu, bez laktozy.


Taka wczorajsza nasza kolacja... chcialoby sie troche jesieni bo drzewa zolcieja i czerwienieja ale temperatury za oknem nie ustepuja! 31°C! Gorac jak w srodku lata! 

Do tego dania uzylam polenty czyli kaszy kukurydzianej i trzech rodzajow grzybow: w polencie sa suszone borowiki a ze swiezych jest mieszanka pieczarek i grzybow Shitake. To grzyb rodem z Japonii ale bardzo popularny juz wszedzie na swiecie. W japonskich szpitalach karmi sie nim chorych przy chemioterapii. Grzyby te bowiem zawieraja - lentiane czyli substancje wzmacniajaca uklad odpornosciowy. Jedzac te grzyby jak i maitake czy kawaratake zmniejszamy ryzyko zachorownia na nowotwor o polowe! 

Shitake to nie sa  najsilniejszymi przeciw-rakowomi grzybami. Rekord bija Boczniaki czyli Pleurote po francusku. jesli mozecie jedzcie grzyby przynajmniej 1 raz w tygodniu!


3 porcje

30 minut przygotowania

180 g polenty
20 g suszonych borowikow - mieszamy je z sucha polenta
1 litr bulionu z warzyw
Parmezan

300 g shitaké i 300 g pieczarek
maslo
pol cebuli
oliwa badz maslo

Grzby czyscimy i podsmazamy wraz z cebulka. 

Polente z borowikami wrzucamy na bulion i nieustannie mieszajac gotujemy okolo 10 minut. 

Polente podajemy z grzybami, posypana swiezo startym parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz