Taka wczorajsza nasza kolacja... chcialoby sie troche jesieni bo drzewa zolcieja i czerwienieja ale temperatury za oknem nie ustepuja! 31°C! Gorac jak w srodku lata!
Do tego dania uzylam polenty czyli kaszy kukurydzianej i trzech rodzajow grzybow: w polencie sa suszone borowiki a ze swiezych jest mieszanka pieczarek i grzybow Shitake. To grzyb rodem z Japonii ale bardzo popularny juz wszedzie na swiecie. W japonskich szpitalach karmi sie nim chorych przy chemioterapii. Grzyby te bowiem zawieraja - lentiane czyli substancje wzmacniajaca uklad odpornosciowy. Jedzac te grzyby jak i maitake czy kawaratake zmniejszamy ryzyko zachorownia na nowotwor o polowe!
Shitake to nie sa najsilniejszymi przeciw-rakowomi grzybami. Rekord bija Boczniaki czyli Pleurote po francusku. jesli mozecie jedzcie grzyby przynajmniej 1 raz w tygodniu!
3 porcje
30 minut przygotowania
180 g polenty
20 g suszonych borowikow - mieszamy je z sucha polenta
1 litr bulionu z warzyw
Parmezan
300 g shitaké i 300 g pieczarek
maslo
pol cebuli
oliwa badz maslo
Grzby czyscimy i podsmazamy wraz z cebulka.
Polente z borowikami wrzucamy na bulion i nieustannie mieszajac gotujemy okolo 10 minut.
Polente podajemy z grzybami, posypana swiezo startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz