Czas na grzyby na dobre rozpoczal sie w Polsce. U nas wciaz jeszcze jest troche cieplo choc jesien juz czuc na calego. Udalo mi sie wczoraj kupic troche borowikow we francuskim sklepie, ale pochodzacych z Polski! trudno bylo sie oprzec, pomimo ceny... 19,9 euros za kilogram.
Polaczylam je z innymi warzywami tworzac niezwykle aromatyczne ragoût z warzyw. Calosc podalam z kremowa polenta.
Rodzina zachwycona!
3 porcje
Przygotowanie 30 minut
Szklanka polenty i 4 szklanki wody plus sol...
Ragoût
cebula,
zabek czosnku
dwie galazki selera naciowego
dura marchewka
350 g borowikow
puszka pomidorowo 400 ml - miazsz
sol, pieprz
oliwa z oliwek
swieze listki szalwi
Warzywa obieramy, myjemy, drobno kroimy. Borowiki czyscimy i kroimy na polowki badz cwiartki w zaleznosci od ich rozmiaru... ja mialam duze.
Cebule, czosnek i marchewke z selerem podsmazamy 5 minut na oliwie. Dodajemy borowiki i smazymy dalsze 10 minut.
Pokrywamy calosc pomidorami i dusimy okolo kwadransa z szalwia.
W tym czasie gotujemy polente.
Podajemy calosc razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz