niedziela, 1 września 2019

Jesienny crumble - Bez Glutenu/ Bez Laktozy


Przyszlo mi jesc bez glutenu i bez laktozy. Po powaznych problemach zdrowotnych i po powrocie z Maroka rozpoczelam zalecana mi przez lekarza od mikro-odzywiania diete bez tych skladnikow. Bedzie ona trwala minimum 2 miesiace. Juz 3 tygodnie mam za soba. Na poczatku bylo mi trudno i bylam nieco pogubiona. Teraz czuje sie jak ryba w wodzie i pozwalam sobie na kuchenne majsterkowanie. 
Dzis nasz niedzielny deser z wykorzystaniem owocow konczacego sie lata z maka kasztanowa i migdalami! Cudenko!


6 porcji

Przygotowanie 15 minut
zapiekanie 25 minut

2 jablka
2 gruszki
gars mirabelek
25 g masla
2 lyzki ciemnego cukru
cynamon jak sie lubi

Owoce kroimy w drobna kostke, wybieramy pestki ze sliwek. Podsmazamy wszystko razem okolo 5 minut. 

Na crumble

120 g maki kasztanowej
60 g masla zimnego
60 g cukru ciemnego
gars platkow migdalowych

Zagniatamy ciasto na kruszonke, taki sypiacy sie piasek. 

Owoce umieszczone w formekach do zapiekania badz w duzej formie posypujemy naszym crumble. Pieczemy 25 minut - male formy w 180°C i w nagrzanym piekarniku. Duza forme pieczemy okolo 5-10 minut dluzej. 

Najlepszy lekko cieply!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz