Taki sobie calkiem przyjemny, jesienny przepis. Mieso jest duszone w garnku w bialym winie i w bulionie z dodatkiem swiezej szalwi, orzechow laskowych i cebuli. Gruszki przygotowuje osobno i na sam koniec lacze z miesem i z sosem.
6 porcji
Przygotowanie 1 godzina w szybkowarze, okolo 1,5 h w klasycznym garnku!
900 g schabu
4 niezbyt dojrzale gruszki
cebula
gars orzechow laskowych
pol szklanki bialego wina
szklanka rosolu drobiowego
oliwa
listki szalwi
sol,
pieprz
maslo i 2 lyzki miodu
szczypta 4 épices - przyprawa do piernika
Mies doprawiamy sola i pieprzem i obsmazamy na oliwie. Pod koniec smazenia dodajemy posiekana cebule. Pokrywamy winem. Chwile odparowujemy, dodajemy szalwie, szczypte przyprawy do piernika czyli 4 épices i orzechyw laskowe. Przykrywamy i dusimy okolo 40 minut.
Gruszki obieramy, przekrajamy na pol i podsmazamy na masle i na miodzie okolo 10 minut.
Dodajemy do duszonego miesa i dusimy jeszcze razem okolo 10 minut.
Podajemy z czym lubimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz