Do klasycznego przepisu na ten weganski mus czekoladowy dodalam gruszki, ktore jak dla mnie, znakomicie lacza sie z czekolada!
Dla osob nie mogacych spozywac glutenu, laktozy czy alergicznych na jajka ten przepis jest idealny. Wykorzystalam w nim bowiem wode z ciecierzycy, ktora ubijamy dokladnie tak samo jak bialko jajka na puszysta piane. Jedyny bemol to zawartosc soli w wodzie z konserwy. Ten problem tez mozemy "obejsc", namaczajac ziarna ciecierzycy na 12 godzin w zimnej wodzie i wykorzystujac te wode z moczenia, wtedy juz bez dodatku soli.
6 porcji - w sloiczkach, szklanach po jogurtach Danone na przyklad
Przygotowanie 15 minut
Chlodzenie 2-4 godziny
3 gruszki
odrobina masla i lyzka ciemnego cukru
Gruszki obieramy, kroimy w kostke i podsmazamy 3 minuty na masle z cukrem.
Puszka 400 ml ciecierzycy bio
160 g gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao
2 lyzki syropu z agawy albo miodu abo cukru
odrobina masla do czkekolady
Odsaczamy ciecierzyce ( wykorzystujemy ja do salatki, jako dodatek do mies, do Buddha bowl itd). Otrzymujemy 160 g plynu, w ktorym owa ciecierzyca byla przechowywana.
Za kazdym razem uzywamy tyle plynu ile czekolady...
Czekolade roztapiamy w mikrofali i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy plyn po ciecierzycy mikserem tak jakbysmy ubijali piane z bialek. Dodajemy pod koniec syrop z agawy badz inna substancje slodzaca.
Czekolade laczymy z odrobina masla - 20 g wystarczy na te ilosc. Nastepnie stopniowo laczymy z piana.
W sloiczkach, na dnie ukladamy gruszki, wykladamy na nie mus i chlodzimy!
Pyszny, zdrowy i genialny deser!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz