Krem z
rukwi czy w rzeżuchy wielkolistnej znakomicie łączy się z jajkiem w koszulce. Zapraszam.
4 porcje
Przygotowanie
25 minut
Pęczek
rukwi
3 ziemniaki
Cebula
Oliwa z
oliwek
5 ml
śmietany
Sól, pieprz
4 jajka
2 łyżki
octu
Kwiat soli
Warzywa
myjemy, obieramy, kroimy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Jak się
zeszkli dodajemy rukwię, chwilę smażymy, jak opadnie dodajemy ziemniaki i pokrywamy
całość wodą – tylko pokrywamy by zupa po zmiksowaniu była dość gęsta.
Na koniec
doprawiamy solą i pieprzem i oczywiście miksujemy.
W garnku
doprowadzamy wodę do wrzenia wraz z octem. Jajko rozbijamy do miseczki –
delikatnie i zdecydowanym ruchem wylewamy je na wzrącą wodę – nie może się
gotować. Garnek pokrywamy I gotujemy jajko 2 minuty. Wykładamy jajko na gorącą
zupę łyżką cedzakową, doprawiamy kwiatem soli. i podajemy. Każde jajko gotujemy
osobno!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz