sobota, 12 listopada 2016

Zupa z rukwi z jajkiem w koszulce. Zupy 2016/2017.

Zupa cresson







Sezon na zupy otwarty ! Bo zimno… uf, uf i głodno… I jakoś pocieszyć się trzeba! A zupy we Francji to typowo kolacyjne danie. Bardzo rzadko je się zupy, nawet te zimne gdy jest za oknem ciepło. Za to zimą tradycyjną kolacją jest właśnie zupa, sałata, sery, chleb i jakieś owoce na deser. I bardzo mi się te francuskie zwyczaje podobają.


 


Krem z rukwi czy w rzeżuchy wielkolistnej znakomicie łączy się z jajkiem w koszulce. Zapraszam.


 


4 porcje


Przygotowanie 25 minut


 


Pęczek rukwi


3 ziemniaki


Cebula


Oliwa z oliwek


5 ml śmietany


Sól, pieprz


 


4 jajka


2 łyżki octu


Kwiat soli


 


Warzywa myjemy, obieramy, kroimy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Jak się zeszkli dodajemy rukwię, chwilę smażymy, jak opadnie dodajemy ziemniaki i pokrywamy całość wodą – tylko pokrywamy by zupa po zmiksowaniu była dość gęsta.


 


Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i oczywiście miksujemy.


 


W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia wraz z octem. Jajko rozbijamy do miseczki – delikatnie i zdecydowanym ruchem wylewamy je na wzrącą wodę – nie może się gotować. Garnek pokrywamy I gotujemy jajko 2 minuty. Wykładamy jajko na gorącą zupę łyżką cedzakową, doprawiamy kwiatem soli. i podajemy. Każde jajko gotujemy osobno!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz