sobota, 19 listopada 2016

Bananowo-orzechowy cake. Kuchnia międzynarodowa.





Cake banan
 


Upiekłam go specjalnie dzisiaj bo jutro Antek mój gra kolejny turniej golfowy a to jak wiadomo sporo koncentracji, stresu, ponad 7 km marszu, w zimnie i w deszczu… akurat jutro ma lać. Więc te 4 do 5 godzin wysiłku wymaga systematycznego wspomagania.


Plastry tego ciasta znakomicie się do tego nadają !


Przepis z “Elle à table”.


 


 


8 porcji


Przygotowanie 25 min


Pieczenie 50 min.


 


150 g miękkiego masła


180 g ciemnego cukru trzcinowego


3 jajka


4 dojrzałe banany


1 łyeczka sody


Szczypta soli


300 g mąki


100 g zmielonych orzechów włoskich albo laskowych


50 g zmielonych płatków owsianych


 


Polewa :


50 g cukru pudru


Sok z jednej pomarańczy


50 g masła


 


Do podania w domu – sos waniliowy zwany kremem angielskim


2 żółtka


250 ml mleka


30 g cukru


Pół laski wanilii


 


Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, ucieramy dalej. Suche składniki mieszamy osobno i dodajemy do ciekłej masy wraz ze zmiksowanymi bananami. Ciasto gotowe! Pieczemy je w wybranej przez nas formie w nagrzanym do 180°C piekarniku.


 


W tym czasie robimy polewę zagotowując wszystkie składniki. Polewamy nią jeszcze gorące ciasto, wyłożone na kratce, by nadmiar polewy spływał… można polać kilkakrotnie.


 


Krem angielski


Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy z wanilią. Gdy jest ciepłe mieszamy je z żółtkami i podgrzewamy dalej przez 8 minut na małym gazie by się żółtka nie ścięły. Tego kremu nie wolno gotować. Odstawiamy. Gdy wystygnie ten sos zrobi się kremowy.


1 komentarz:

  1. Pięknie to wygląda!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/

    OdpowiedzUsuń