Upiekłam go specjalnie dzisiaj bo jutro Antek mój gra
kolejny turniej golfowy a to jak wiadomo sporo koncentracji, stresu, ponad 7 km marszu, w zimnie i w
deszczu… akurat jutro ma lać. Więc te 4 do 5 godzin wysiłku wymaga
systematycznego wspomagania.
Plastry
tego ciasta znakomicie się do tego nadają !
Przepis z “Elle à table”.
8 porcji
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min.
3 jajka
4 dojrzałe banany
1 łyeczka sody
Szczypta soli
Polewa :
Sok z jednej pomarańczy
Do podania
w domu – sos waniliowy zwany kremem angielskim
2 żółtka
250 ml
mleka
Pół laski
wanilii
Masło
ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, ucieramy dalej. Suche składniki
mieszamy osobno i dodajemy do ciekłej masy wraz ze zmiksowanymi bananami. Ciasto
gotowe! Pieczemy je w wybranej przez nas formie w nagrzanym do 180°C piekarniku.
W tym
czasie robimy polewę zagotowując wszystkie składniki. Polewamy nią jeszcze
gorące ciasto, wyłożone na kratce, by nadmiar polewy spływał… można polać
kilkakrotnie.
Krem
angielski
Żółtka
ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy z wanilią. Gdy jest ciepłe mieszamy je z
żółtkami i podgrzewamy dalej przez 8 minut na małym gazie by się żółtka nie
ścięły. Tego kremu nie wolno gotować. Odstawiamy. Gdy wystygnie ten sos zrobi
się kremowy.
Pięknie to wygląda!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/