poniedziałek, 21 listopada 2016

Tagliatelles z bazyliowym kremem i pomidorami. Kuchnia włoska.





Pâtes


 


Coś przepysznego.. to połączenie kremu bazyliowego z concassé z pomidorów! Byliśmy tym smakiem zachwyceni I uż rodzina zamówiła kolejną realizację tego przepisu… warto spróbować!


 


3 porcje


Przygotowanie 30 minut


 


250 g makaronu wstążki, najlepiej świeżego czyli tagliatelles


 


Bazyliowy krem


1 pęczek bazyli


200 ml kremówki


Sól, pieprz Basków albo inny ostry i interesujący smakowo…


 


Concassé z pomidorów


200 g pomidorków cherry albo dużych pomidorów tyle, że obranych ze skórki


1 szalotka


1 ząbek czosnku


Dwie gałązki tymianku


½ pęczka szczypiorku


Liść laurowy


Sól, pieprz, szczypta cukru


oliwa


 


Do wykończenia dania


3 plastry szynki parmeńskiej


Kilka listków bazyli


 


Bazylię myjemy i miksujemy ze śmietanką, doprawiamy.


 


Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę, czosnek, kawałki pomidorów z ziołami. Doprawiamy i dusimy około kwadransa.


Makaron gotujemy.


 


Na dno naczynia wylewamy nasz sos bazyliowy ( mozna go podgrzac). Na nim układamy makaron, i na wierzchu concassé z pomidorów. Dekorujemy kawałeczkami szynki i bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz