sobota, 26 listopada 2016

Bulion czosnkowy. Zupy 2016/2017




 

Bardzo ciekawa zupa bo taka inna od tych najbardziej znanych. Na bazie czosnku posiada spore walory zdrowotne. Podałam ją wczoraj z grzankami z serem i cała rodzina się zachwyciła.

 

4 porcje

Przygotowanie 40 minut

 

8 sporych, obranych ząbków czosnku

Liść laurowy

Kilka listków szałwi

Gałązka tymianku

Oliwa z oliwek

¾ l bulionu z warzyw albo drobiowego

Szklanka śmietanki

4 żółtka

Sól, pieprz

Szczypiorek do dekoracji

 

 

Na odrobinie oliwy podsmażamy zioła i ząbki czosnku – 5 minut, ale bez koloryzacji. Pokrywamy następnie je bulionem i gotujemy 20 minut. Żółtka wybijamy ze śmietaną. Dodajemy do nich chochlę gorącego bulionu i mieszamy. Po 20 minutach wlewamy ostrożnie nasze żółtka nieco już ocieplone do gotującego się bulionu i zmniejszamy gaz. Zupa nie może się już gotować tylko delikatnie wrzeć. Cały czas mieszamy ją – przez kolejnych 5 minut. Można całość zmiksować jeśli czosnek się nie rozpadł... u mnie sie rozpadł… więc mikser nie był potrzebny.

Podajemy posypane szczypiorkiem z grzankami z serem.

1 komentarz:

  1. Zupa dla nas! Uwielbiamy i kremy i czosnek, więc chyba spróbuję się Twoim przepisem zainspirować!

    OdpowiedzUsuń