Bardzo ciekawa zupa bo taka inna od tych najbardziej
znanych. Na bazie czosnku posiada spore walory zdrowotne. Podałam ją wczoraj z
grzankami z serem i cała rodzina się zachwyciła.
4 porcje
Przygotowanie 40 minut
8 sporych, obranych ząbków czosnku
Liść laurowy
Kilka listków szałwi
Gałązka tymianku
Oliwa z oliwek
¾ l bulionu z warzyw albo drobiowego
Szklanka śmietanki
4 żółtka
Sól, pieprz
Szczypiorek do dekoracji
Na odrobinie oliwy podsmażamy zioła i ząbki czosnku – 5 minut,
ale bez koloryzacji. Pokrywamy następnie je bulionem i gotujemy 20 minut.
Żółtka wybijamy ze śmietaną. Dodajemy do nich chochlę gorącego bulionu i
mieszamy. Po 20 minutach wlewamy ostrożnie nasze żółtka nieco już ocieplone do
gotującego się bulionu i zmniejszamy gaz. Zupa nie może się już gotować tylko
delikatnie wrzeć. Cały czas mieszamy ją – przez kolejnych 5 minut. Można całość
zmiksować jeśli czosnek się nie rozpadł... u mnie sie rozpadł… więc mikser nie był
potrzebny.
Podajemy posypane szczypiorkiem z grzankami z serem.
Zupa dla nas! Uwielbiamy i kremy i czosnek, więc chyba spróbuję się Twoim przepisem zainspirować!
OdpowiedzUsuń