Popularne czyli bliskie populacji z łaciny « populus ».
Dla Michel’a Guérard, tego
wytrawnego znawcy kuchni (3* Michelin) to :
«przypomnienie
smaku dzieciństwa » i « Danie popularne jest bardziej związane z
przyjemnością bycia razem niż z wielką gastronomią. To danie bowiem opowiada
jak dobrze jest żyć, być razem”.
I ja się
pod tym podpisuję!
Dziś na
obiad zrobiłam takiego popularnego kurczaka w ziołach z receptury Michel
Guérard.
Proszę
pańswta oto kurczak popularny!
4 porcje
Przygotowanie
30 minut
Pieczenie
1h15
1 wiejski
kurczak około 1,5 kg
½ pęczka
estragonu
½ pęczka
szczypiorku
1 pęczek
zielonej pietruszki
Szalotka
Ząbek czosnku
Sok z
cytryny
Sól i pieprz
Zioła
myjemy. Estragon i pietruszkę blanszujemy 30 sekund we wrzątku, odcedzamy i przelewamy
lodowatą wodą. Szalotkę i czosnek siekamy, grzyby również I podsmażamy je na 10 g masła. Boczek drobniutko
kroimi.
Zioła
miksujemy z resztą miękkiego masła, dodajemy podsmażone cebule, grzyby I boczek.
Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kurczaka
również doprawiamy. Delikatnie, od strony głowy odseparowujemy skórę kurczaka
od mięsa, nie zapominamy od udkach.
Pod tę
skórę wsuwamy nasz zielony farsz, właściwie to mięso trzeba dobrze wymasować by
farsz rozszedł się wszędzie równomiernie.
By skóra
się nie porozrywała – kurczak musi być wyjęty conajmniej godzinę wcześniej z
lodówki.
A później
to już tylko pieczenie… I ten zapach w domu…
PS: ja
miałam nieco więcej grzybów i boczku i upiekłam je razem z kurczakiem w
wytwarzającym się sosie.
Do tego
ziemniaki sauté i jesteśmy w kulinarnym raju!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz