Dobra w każdym sezonie. Ten przepis zaczerpnęiam z « Elle
à table » i jak zawsze dostosowałam do moich potrzeb. Ta smaczna
zapiekanka spodobała się mojej rodzinie.
4 duże porcje albo 6 mniejszych ( można podać z ryżem czy
inną kaszą)
Przygotowanie 25 minut
Zapiekanie 25 minut
Brokuł 500
g
Fasolka szparagowa 250 g
2 cukinie
Cebula
Ząbek czosnku
Puszka kukurydzy 250 g po odsączeniu
Oliwa z oliwek 2 łyżki
2 plastry szynki typu Parmeńska czy bajońska
2 jajka
Szklanka gęstej śmietany
Swieża bazylia i szczypiorek
Kostka bulionu z warzyw
3 łyżki
tartej bułki
Warzwya
myjemy, obieramy, kroimy, dzielimy na różyczki… Na oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę z czosnkiem – 5 minut. Wrzucamy fasolkę szparagową i pokrywamy ją
bulionem warzywnym z kostki. Gotujemy na ostrym ogniu 5 minut i dodajemy
następnie cukinię i brokuł. Gotujemy 10 minut, pod przykryciem, wszystkie
warzywa razem.
Jajka
mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Do naczynia
do zapiekania wlewamy 2 chochle bulionu z gotujących się warzyw. Wykładamy
warzywa łyżką cedzakową do tego naczynia. Pokrywamy je kawałeczkami szynki,
kukurydzą i pokrywamy sosem śmietanowym. Na wierzchu wyspujemy tartą bułkę i parmezan.
Zapiekamy w 200°C .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz