sobota, 12 listopada 2016

Zapiekanka z warzyw/ Gratin de légumes.




 


Dobra w każdym sezonie. Ten przepis zaczerpnęiam z « Elle à table » i jak zawsze dostosowałam do moich potrzeb. Ta smaczna zapiekanka spodobała się mojej rodzinie.


 


4 duże porcje albo 6 mniejszych ( można podać z ryżem czy inną kaszą)


Przygotowanie 25 minut


Zapiekanie 25 minut


 


Brokuł 500 g


Fasolka szparagowa 250 g


2 cukinie


Cebula


Ząbek czosnku


Puszka kukurydzy 250 g po odsączeniu


Oliwa z oliwek 2 łyżki


2 plastry szynki typu Parmeńska czy bajońska


 


2 jajka


Szklanka gęstej śmietany


Swieża bazylia i szczypiorek


Kostka bulionu z warzyw


 


3 łyżki tartej bułki


80 g startego parmezanu


 


Warzwya myjemy, obieramy, kroimy, dzielimy na różyczki… Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem – 5 minut. Wrzucamy fasolkę szparagową i pokrywamy ją bulionem warzywnym z kostki. Gotujemy na ostrym ogniu 5 minut i dodajemy następnie cukinię i brokuł. Gotujemy 10 minut, pod przykryciem, wszystkie warzywa razem.  


 


Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.


 


Do naczynia do zapiekania wlewamy 2 chochle bulionu z gotujących się warzyw. Wykładamy warzywa łyżką cedzakową do tego naczynia. Pokrywamy je kawałeczkami szynki, kukurydzą i pokrywamy sosem śmietanowym. Na wierzchu wyspujemy tartą bułkę i parmezan. Zapiekamy w 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz