sobota, 26 listopada 2016

Polenta, szynka i purée z szynki. Kuchnia Basków od Michel Niquet.

polenta szynka



Takie nietypowe danie gościło dziś na naszym obiadowym i sobotnim stole.  Michel Niquet prowadzi w kraju Basków, w Ciboure swoją restaurację “Chez Mattin”, która jest znana w całym regionie. Jeden z numerów “Sud Ouest Gourmand” poświęcił mu kilka stron a szef podzielił się przy okazji przepisami. Jego receptury są typowo baskijskie i wieprzowina baskijska jest tutaj gościem honorowym. Zresztą to jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam.

 

3 porcje

Przygotowanie 30 minut

 

125 g polenty (szybko gotującej się – 5 minut)

390 g dobrej szynki

Pół cebuli

50 ml białego kuchennego wina

Pół szklanki bulionu z warzyw albo wieprzowego

3 łyżki kremówki

 

Grzyby – u mnie pieczarki 450 g

Masło

Sól, pieprz

 

150 g szynki drobno kroimy. Cebulę siekamy. Na odrobine masła podsmażamy cebulę. Następnie pokrywamy ją białym winem i odparowujemy ¾ płynu. Dodajemy bullion i 150 g szynki w kawałeczkach. Gotujemy 15 minut. Nieco płynu odlewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję przy miksowaniu. Doprawiamy kremówką.

 

Polentę gotujemy w osolonym wrzątku – na tę ilość 625 ml wody. Ja lubię dodać łyżkę śmietanki też na koniec by była ta polenta kremowa.

Grzyby czyścimy i podsmażamy.

 

Na każdym takerzu rozsmarowujemy purée z szynki. Układamy na nim polentę – robię takie spore “łezki” za pomocą dwóch łyżek do zupy przekładając kaszę z jednej do drugiej. Pomiędzy polentę układamy pozostałe plastry szynki i grzyby.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz