Uwielbiam tę zupę ! Przede wszystkim za smak, ale też
za konsystencję, walory zdrowotne i za to, że rozgrzewa w zimny wieczór.
4 porcje
30 minut przygotowania
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Marchewka
1 litr bulionu z warzyw
Pói szklanki śmietanki
Przyprawy : 1 cm imbiru, po pół łyżeczki : ziaren
kolendry ; kurkumy, kminku, papryki w proszku, kilka ziaren pieprzu.
Oliwa
Na odrobinie
oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Wysypujemy na smażące się warzywa
przyprawy, dodajemy plastry marchewki. Smażymy całość mieszając przez kilka
chwil. Następnie pokrywamy bulionem i wsypujemy soczewicę. Gotujemy około 20
minut. Miksujemy i dodajemy śmietankę.
O tak! Zupy kremy są fantastyczne, a pomysł, by soczewicę połączyć z kolendrą i kminkiem bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuń