sobota, 26 listopada 2016

Krem z zielonej pietruszki i jajko w koszulce. Zupy 2016/2017



Bardzo prosta i smaczna propozycja.

 

4 porcje

Przygotowanie 30-40 minut

 

3 pęczki zielonej pietruszki, średnie pęczki czyli około 200 g ziela po odrzuceniu najgrubszych łodyżek.

300 g ziemniaków

75 cl bulionu drobiowego

Masło

Szklanka śmietanki

Sól, pieprz

4 jajka eko

Ocet do ugotowania jajek ( 2 łyżki)

 

Myjemy pietruszkę, obieramy i kroimy ziemniaki. Ziemniaki pokrywamy bulionem

i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy zieloną pietruszkę o gotujemy dalszy kwadrans. Miskujemy i doprawiamy.

 

Wodę doprowadzamy do wrzenia dodając 2 łyżki octu. Uwaga woda nie może się gotować. Zdecydowanym ruchem wylewamy na wrzącą wodę jajko z miseczki – za każdym razem gotujemy po jednym jajku. Przykrywamy i gotujemy 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjmujemy jajko i układamy je na zupie.

1 komentarz:

  1. Nigdy takiego nie jadłam!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/

    OdpowiedzUsuń