Bardziej letnio nie może być ! W tym daniu zawiera się
kwintesencja francuskiego lata szczególnie tego z wybrzeży Morza Środziemnego i
z Prowansji. Letnie warzywa, zioła, oliwa z oliwek, ryby świeże nie z hodowli a
z połowu, panierka ze świeżych migdałów ! Po prostu… cuda lata !
Tyle filetów z okonia morskiego ile osób… to danie może być
podawane też z barweną ( CVF numer letni 2015)
Graść świeżych
migdałów, zmiksowanych czy drobno posiekanych
Łyżka bułki
tartej
Sól,
pieprz, oliwa z oliwek
Ratatouille
3 cukinie
2 bakłażany
2 cebule
2-3 ząbki
czosnku
2 papryki
Szklanka oliwy
z oliwek
Zioła:
tymianek, liść laurowy, zielona pietruszka
Sól, pieprz
Warzywa
kroimy… jak chcemy… u mnie:
Bakłażan grubsze
słupki, cukina plastry, papryki piórka, czosnek i cebula w kostkę… pomidory
obrane ze skórki kostka.
Najpierw
podsmażamy na oliwie bakłażany po chwili dodajemy cukinie. Po
10 minutach wykładamy te warzywa z garnka. Na ich miejsce wrzucamy cebule,
czosnek, papryki i na końcu pomidory – dusimy kwadrans. Dodajemy z powrotem
bakłażany i cukinie. Doprawiamy i dusimy do 1,5 h…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz