wtorek, 30 czerwca 2015

Okoń morski w migdałowej panierce oraz klasyczna Ratatouille czyli LETNIA KUCHNIA Agnieszki cz. 5

 photo DSCF3219_zps0ox2c5nu.jpg



 

Bardziej letnio nie może być ! W tym daniu zawiera się kwintesencja francuskiego lata szczególnie tego z wybrzeży Morza Środziemnego i z Prowansji. Letnie warzywa, zioła, oliwa z oliwek, ryby świeże nie z hodowli a z połowu, panierka ze świeżych migdałów ! Po prostu… cuda lata !

 

Tyle filetów z okonia morskiego ile osób… to danie może być podawane też z barweną ( CVF numer letni 2015)

 

Graść świeżych migdałów, zmiksowanych czy drobno posiekanych

Łyżka bułki tartej

Sól, pieprz, oliwa z oliwek

 

Ratatouille

3 cukinie

2 bakłażany

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

2 papryki

1 kg dojrzałych pomidorów

Szklanka oliwy z oliwek

Zioła: tymianek, liść laurowy, zielona pietruszka

Sól, pieprz

 

Warzywa kroimy… jak chcemy… u mnie:

Bakłażan grubsze słupki, cukina plastry, papryki piórka, czosnek i cebula w kostkę… pomidory obrane ze skórki kostka.

 

Najpierw podsmażamy na oliwie bakłażany po chwili dodajemy cukinie. Po 10 minutach wykładamy te warzywa z garnka. Na ich miejsce wrzucamy cebule, czosnek, papryki i na końcu pomidory – dusimy kwadrans. Dodajemy z powrotem bakłażany i cukinie. Doprawiamy i dusimy do 1,5 h… photo DSCF3217_zpsghuqxgdu.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz