Dziś prosty, sobotni obiad do wykonania w 30 minut czyli
wołowe befsztyki podane z sosem z
młodych szalotek. Do tego ziemniaki sauté i szeroka fasolka szparagowa. Na
przystawkę mieliśmy sałatkę z ogórków. Nic wyjątkowego… oprócz tego sosu bo on
zmienia kształt i smak obiadu dlatego go wam polecam.
A w tym tygodniu ? Lato w pełni i zaledwie jeszcze 2
dni w domu mojego syna, który już w poniedziałek jedzie na chóralne tournée, na
2 tygodnie, do Alzacji, Belgii i Luxemburga. Oj będzie mi tęskno…
Dzisiejsza kolacja to
brokuły na parze z mieszanką kasz.
Niedziela : Kurczak
a raczej jego udka pieczone na sposób włoski z domowym pesto, a na kolacje pomidory nadziewane i zapiekane z kozim
serem. Będzie też ciasto z
czereśniami i z kruszonką !
Poniedziałek : na obiad co zostanie z kurczaka, na
kolację Frita z czerwonych papryk z
młodym czosnkiem.
Wtorek : na obiad ? hm… sprawdzamy cały dzień
egzaminy w centrum egzaminacyjnym i tam mam zapewniony obiad więc zobaczę co
będzie… na kolację za to będzie okoń
morski w panierce z migdałów z ratatouille.
Środa : na obiad skończymy ratatouille i zrobimy do
niej omlet, na kolację przyrządzę Tabouleh z grillowaną fetą.
Czwartek : na obiad podam sałatkę z makaronu penne z łososiem świeżym i sosem aïoli a na
kolację jadę do szkoły bo mamy imprezę z okazji zakończenia roku szkolnego.
Piątek : na obiad podam dorsza po prowansalsku a na kolację ? się zobaczy bo zrobię
zakupy do tego czasu… a może będę na plaży nad Oceanem i zjemy tam coś w
restauracji?
A jak się prezentują wasze
tygodniowe Menu ?
Befsztyk z sosem z szalotek
Tyle befsztyków wołowych ile osób
Sos na 4 porcje
1 łyżka koniaku
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki rosołu cielęcego w proszku albo pół kostki
Sól, pieprz
Szczypiorek i odrobina wody
Szalotki z masłem dusimy w małym garnuszku – około 7-8 minut. Uwaga szalotki mają tylko zmieknąć. Nie mają się smażyć na złoto! Dodajemy koniak i czekamy aż odparuje. Dodajemy wino i dusimy dalej aż szalotki będą tylko przykryte płynem – 7-8 minut. Po tym czasie dodajemy rosół cielęcy i odrobinę wody. Dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji, kilka minut. Doprawiamy.
Befsztyki
Smażymy na kilku kroplach oliwy, na mocno rogrzanej patelni. Nie doprawiamy ich przed smażeniem tylko dopiero po! 2 minuty z każdej strony by były à point czyli lekko krwiste, po 3 minuty na tzw: bien cuit czyli dobrze usmażone aczkolwiek nie podeszwy. Doprawiamy i podajemy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz