sobota, 27 czerwca 2015

Befsztyki z sosem z szalotek czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz.2 oraz MENU na ten tydzień.

 photo DSCF3191_zpsxqknn8yz.jpg



 

 

Dziś prosty, sobotni obiad do wykonania w 30 minut czyli wołowe befsztyki  podane z sosem z młodych szalotek. Do tego ziemniaki sauté i szeroka fasolka szparagowa. Na przystawkę mieliśmy sałatkę z ogórków. Nic wyjątkowego… oprócz tego sosu bo on zmienia kształt i smak obiadu dlatego go wam polecam.

 

A w tym tygodniu ? Lato w pełni i zaledwie jeszcze 2 dni w domu mojego syna, który już w poniedziałek jedzie na chóralne tournée, na 2 tygodnie, do Alzacji, Belgii i Luxemburga. Oj będzie mi tęskno…

 

Dzisiejsza kolacja to brokuły na parze z mieszanką kasz.  

 

Niedziela : Kurczak a raczej jego udka pieczone na sposób włoski z domowym pesto, a na kolacje pomidory nadziewane i zapiekane z kozim serem. Będzie też ciasto z czereśniami i z kruszonką !

 

Poniedziałek : na obiad co zostanie z kurczaka, na kolację Frita z czerwonych papryk z młodym czosnkiem.

 

Wtorek : na obiad ? hm… sprawdzamy cały dzień egzaminy w centrum egzaminacyjnym i tam mam zapewniony obiad więc zobaczę co będzie… na kolację za to będzie okoń morski w panierce z migdałów z ratatouille.

 

Środa : na obiad skończymy ratatouille i zrobimy do niej omlet, na kolację przyrządzę Tabouleh z grillowaną fetą.

 

Czwartek : na obiad podam sałatkę z makaronu penne z łososiem świeżym i sosem aïoli a na kolację jadę do szkoły bo mamy imprezę z okazji zakończenia roku szkolnego.

 

Piątek : na obiad podam dorsza po prowansalsku a na kolację ? się zobaczy bo zrobię zakupy do tego czasu… a może będę na plaży nad Oceanem i zjemy tam coś w restauracji?

 

 A jak się prezentują wasze tygodniowe Menu ? photo DSCF3192_zpszsj2n9zw.jpg

Befsztyk z sosem z szalotek

 

Tyle befsztyków wołowych ile osób

 

Sos na 4 porcje

 

100 g poszatkowanych szalotek

80 g masła

1 łyżka koniaku

½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 łyżeczki rosołu cielęcego w proszku albo pół kostki

Sól, pieprz

Szczypiorek i odrobina wody

 

Szalotki z masłem dusimy w małym garnuszku – około 7-8 minut. Uwaga szalotki mają tylko zmieknąć. Nie mają się smażyć na złoto! Dodajemy koniak i czekamy aż odparuje. Dodajemy wino i dusimy dalej aż szalotki będą tylko przykryte płynem – 7-8 minut. Po tym czasie dodajemy  rosół cielęcy i odrobinę wody. Dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji, kilka minut. Doprawiamy.

 

Befsztyki

Smażymy na kilku kroplach oliwy, na mocno rogrzanej patelni. Nie doprawiamy ich przed smażeniem tylko dopiero po! 2 minuty z każdej strony by były à point czyli lekko krwiste, po 3 minuty na tzw: bien cuit czyli dobrze usmażone aczkolwiek nie podeszwy. Doprawiamy i podajemy!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz