niedziela, 28 czerwca 2015

Proste ciasto z czereśniami czyli Letnia kuchnia Agnieszki cz. 3

 photo DSCF3195_zps0b9u8xqq.jpg





 


Ciasto, które nadaje się na piknik, na drogę ale też do popołudniowej herbaty w ogrodzie. Jest wyjątkowo proste le też wyjątkowo smaczne bo lekko mokre a chrupiąca kruszonka zwienczająca całość pachnie cynamonem ! photo DSCF3200_zpsux3m6fel.jpg


6 porcji


Przygotowanie 20 minut


Pieczenie ok. 40 minut


 


Kruszonka


60 g mąki


60 g brunatnego cukru


½ łyżeczki cynamonu


35 g miękkiego masła


 


Z tych składników zagniatamy lekko, w gruby piasek, kruszonkę i chowamy ją do lodówki.


 


Ciasto


300 g wydyrlowanych czereśni


140 g mąki


100 g cukru


60 g miękkiego masła


2 jajka


Wanilia pói laski albo cukier waniliowy


Szczypta soli i proszku do pieczenia


 


Cukier ucieramy z miękkim masłem. Dodajemy jajka i całość ubijamy trzepaczką. Dodajemy wanilię i przesianą z proszkiem mąkę oraz sól.


 


Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy ciasto, wciskamy w nie delikatnie czereśnie, posypujemy kruszonką i do pieca na 180°C.




 photo DSCF3202_zpsgq42sipc.jpg

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie połączenie - wilgotno-kruche ciasta :) I czereśnie! Mnie się nigdy nie przejadają :D

    OdpowiedzUsuń