A na danie głowne dzisiaj – pieczone udka kurczaka na sposób
włoski z dużą ilością świeżej bazyli i suszonych pomidorów ! Danie
niezwykle proste bo choć długo się piecze 1,5 h w 180°C to wykonanie go zajmuje
niespełna 25 minut a jak się piecze to wiadomo… można robić coś innego np :
czytać pod figowym drzewem na tarasie ! Co też dziś rano uczyniłam.
Do tego
dania można wziąć całego kurczaka albo udka. U mnie te drugie…
6 udek kurczaka
6-8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
6-8 filecików anchois czyli sardeli
Pói sporego pęczka bazyli
Ząbki czosnku w koszulkach czyli nieobrane
Sól, pieprz
Oliwa
Pomidory, anchois i bazylię drobno kroimy. Mieszamy za pomocą widelca z miękkim masłem – robimy z tego coś w rodzaju pasty. Tę pastą będziemy faszerować udka kurczaka tuż pod skórą. Mięso doprawiamy, polewamy oliwą, na dno naczynia wlewamy ½ szklanki wody, wrzucamy czosnek i do pieca…
Mięso jest soczyste… i pachnące… Podajemy z czerwonym, wytrawnym winem, u mnie Château Beaulieu, Bordeaux 2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz