niedziela, 21 czerwca 2015

Conchiglioni czyli duże muszle nadziewane warzywami po nicejsku i MENU na nadchodzący tydzień.

 photo DSCF3151_zpsyffw7kbq.jpg


 

Wszędzie czuć lato… w powietrzu od kilku dni temperatura dochodzi do 30°C… siedzimy na tarasie, jemy na tarasie… ciągnie nas do oceanu ale jak narazie nie udało się jeszcze pojechać bo w każdy weekend antka zajęcia skutecznie nam to uniemożliwiają. Na moim stole lato : brzoskiwnie w kilku gatunkach, morele, nektarynki, jagody, truskawki, jagody, olbrzmie soczyste pomidory, ogórki w wielu rozmiarach, młode ziemniaki, cukinie eh… długo by wymienać.

 

Tego tygodniowe menu jest więc latem, latem na talerzu… wczoraj na kolacji miałam gości i oprócz tradycyjnego aperitiwu ze sporą ilością melona – to dla mnie też smak lata – podałam polskie pierogi z zsiadłym mlekiem… pyszne były ! po tem sałatkę i szaszłyki z grilla…a na deser Pavlova z truskawkami i jagodami.

W tym tygodniu będzie więc sporo nadziewanych letnich warzyw, sałatek, owoców i ziół… a z mięsa krwiste befsztyki z sosem z młodych szalotek !, okrągłe cukinie nadziewane mielonym mięsem i zapieczone w pomidorach ; naleśniki z młodym szpinakiem i kozim twarożkiem

 

A dzisiaj ? Dzisiaj danie wegetariańskie Conchiglioni nadziewane po nicejsku czyli warzywami ze strony słońca !
 



 photo DSCF3146_zpszu66burx.jpg
6 porcji

Przygotowanie 30 minut

Pieczenie 45 minut

 

500 g conchiglioni

100 g parmezanu

Mały bakłażan

Cukinia

Paprika czerwona i żółta

2 dymki ze szczypiorkiem

2 ząbki czosnku

Oliwki

30 cl zmiksowanych pomidorów

2 duże mięsiste pomidory

Sól, pieprz

Oliwa
 photo DSCF3152_zpsbd1txwlg.jpg
Na oliwie podsmażamy posiekane: dymki i czosnek. Dodajemy po 3 minutach obrane ze skórki I pokrojone w 0,5 cm kostkę papryki. Dusimy 10 minut. Następnie do duszących się warzyw dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinię i bakłażan. Dusimy dalej 12 minut, dodając w połowie tego czasu posiekane i obrane ze skórki pomidory. Doprawiamy.

 

Makaron gotujemy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Każdą muszelkę nadziewamy farszem z warzyw, posypujemy parmezanem I układamy w naczyniu do zapiekania na zmiksowanych pomidorach… Wrzucamy oliwki. Zapiekamy 15 minut w 180°C. Podajemy…


 photo DSCF3150_zpsh7tbrvnr.jpg
Do tego dania najlepiej pasuje letnie, różowe wino, dobrze schłodzone na przykład Bandol Rosé.

8 komentarzy:

  1. aż ślinka cieknie! a jakie menu! wow! Ślinotok nasilony :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o i takiego dania szukałam!! :)
    tylko muszę znaleźć w tureckim sklepie takie duże muszle. ale znajdę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze... a dlaczego w tureckim? To przeciez wloski makaron?

      Usuń
  3. Fajne, bardzo apetycznie, też mi się ślinka pociekała :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapendad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu droga ja twoje przepisy tez u mnie testuje, nie wszystkie ale sporo! bardzo mi sie podobaja!

      Usuń
  4. Jadłabym :) wygląda bardzo apetycznie :). Pozdrawiam :)

    www.peacehappinessfamily.blogspot.tw

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaprosilabym cie gdybys byla gdzies w okolicach Bordeaux z wielka przyjemnoscia!

      Usuń