Muszę pomyśleć nad jakąś lepszą klasyfikacją moich przepisów
na tym blogu. Te zamieszczane od dzisiaj zgodnie z sezonem będą typowo letnie.
A więc w pierwszej części jedno z naszych ulubionych dań –
nadziewane czy jak kto woli faszerowane warzywa lata.
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie od 1 h do nawet 2 h zależy czy długo w niższej
temperaturze czy szybko w 200°C .
- Tyle okrągłych cukinii ile osób… u mnie 6
sztuk bo na dwie kolacje danie było przygotowywane.
- 400 g mielonej wołowiny – wzięiam tą z 12%
tłuszczu, ta 5% tłuszczu jest lepsza w stekach ale do nadziewania potrzebne
jest nieco tłustsze mięso
- Cebula dymka
- Ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej
bułki
- świeżo starty parmezan
- oliwa z oliwek
- szklanka przecieru z pomidorów
- sól, pieprz, świeża bazylia
Cukinie przed pieczeniem
Cukinie myjemy, odcinamy ich czubki, miąższ wybieramy łyżeczką. Solimy i pieprzymy środek cukinii. Nadziewamy je farszem zrobionym z mięsa, posiekanej dymki i czosnku, jajka i bułki tartej. Farsz doprawiamy również 4-5 łyżkami startego parmezanu. Przykrywamy nasze cukinie odciętymi uprzednio kapeluszami. Układamy je w naczyniu do zapiekania na sosie pomidorowym. Polewamy oliwą – 2 łyżki i pieczemy…
Podajemy z letnim uśmiechem…
Agnieszka, przez Ciebie muszę lecieć znów na zakupy! Jutro robię :D (z letnim uśmiechem)
OdpowiedzUsuńPolecam sie na przyszlosc... bo uwielbiam gotowac! pozdrawiam!
UsuńWczoraj jak zobaczylam na targu okragle cukinie to odrazu pomyslalam o twoim przepisie. Teraz cukinie pieka sie w piekarniku. Jak wykorzystalas miaz z cukini po wydrazeniu? Pozdrawiam z upalnego Tarn et Garonne. Magdalena
OdpowiedzUsuńPodsmazylam na oliwie z czosnkiem, oliwkami i gotowym sosem pomidorowym. Mialam do makaronu na nastepny dzien.
UsuńPrzepiękne! Cieszą oko i na pewno ucieszyły i podniebienie :)
OdpowiedzUsuń