wtorek, 23 czerwca 2015

Nadziewane cukinie czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz.1

 photo DSCF3159_zpsrbbrxtp2.jpg


 

Muszę pomyśleć nad jakąś lepszą klasyfikacją moich przepisów na tym blogu. Te zamieszczane od dzisiaj zgodnie z sezonem będą typowo letnie.

A więc w pierwszej części jedno z naszych ulubionych dań – nadziewane czy jak kto woli faszerowane warzywa lata.

 

Przygotowanie 20 minut

Pieczenie od 1 h do nawet 2 h zależy czy długo w niższej temperaturze czy szybko w 200°C.

 

-  Tyle okrągłych cukinii ile osób… u mnie 6 sztuk bo na dwie kolacje danie było          przygotowywane.

-  400 g mielonej wołowiny – wzięiam tą z 12% tłuszczu, ta 5% tłuszczu jest lepsza w stekach ale do nadziewania potrzebne jest nieco tłustsze mięso

-  Cebula dymka

-  Ząbek czosnku

-  1 jajko

- 2 łyżki tartej bułki

- świeżo starty parmezan

- oliwa z oliwek

- szklanka przecieru z pomidorów

- sól, pieprz, świeża bazylia
 photo DSCF3156_zps6d55bcef.jpg
Cukinie przed pieczeniem

Cukinie myjemy, odcinamy ich czubki, miąższ wybieramy łyżeczką. Solimy i pieprzymy środek cukinii. Nadziewamy je farszem zrobionym z mięsa, posiekanej dymki i czosnku, jajka i bułki tartej. Farsz doprawiamy również 4-5 łyżkami startego parmezanu. Przykrywamy nasze cukinie odciętymi uprzednio kapeluszami. Układamy je w naczyniu do zapiekania na sosie pomidorowym. Polewamy oliwą – 2 łyżki i pieczemy…

 photo DSCF3161_zpsdmoot5sw.jpg

Podajemy z letnim uśmiechem…

5 komentarzy:

  1. Agnieszka, przez Ciebie muszę lecieć znów na zakupy! Jutro robię :D (z letnim uśmiechem)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sie na przyszlosc... bo uwielbiam gotowac! pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wczoraj jak zobaczylam na targu okragle cukinie to odrazu pomyslalam o twoim przepisie. Teraz cukinie pieka sie w piekarniku. Jak wykorzystalas miaz z cukini po wydrazeniu? Pozdrawiam z upalnego Tarn et Garonne. Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsmazylam na oliwie z czosnkiem, oliwkami i gotowym sosem pomidorowym. Mialam do makaronu na nastepny dzien.

      Usuń
  3. Przepiękne! Cieszą oko i na pewno ucieszyły i podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń