Clafoutis to rodzaj jajecznej zapiekanki istniejący od
wieków we francuskiej kuchni. Jego najbardziej znana wersja to podawany na
słodko clafoutis z czereśniami i ten gośc na naszym stole kilka razy w roku. Ale
są też słone wersje tego specjału i w ubiegły week-end wykonałam go z młodym
bobem.
Bo bób uwielbiamy pod każdą postacią a teraz sezon na niego
w pełni… jeszcze kilka dni i się skończy więc trzeba korzystać !
Przygotowanie 15 minut
Zapiekanie 30-40 minut
4 porcje
5 jajek
Szklanka kremówki
Szklanka mleka
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej bądź skrobi kukurydzianej
(Maizenaà
Sól, pieprz
Starty parmezan
Masło do
formy
Jajka
ubijamy trzepaczką ze śmietanka i z mlekiem, doprawiamy i dodajemy mąkę. Na
dnie wysmarowanego masłem naczynia układamy bób, zalewamy masą jajeczną. Na
wierzchu posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy. Doskonałe na ciepło jak i na
zimno z sałatką z pomidorów…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz