czwartek, 28 maja 2015

Sałatka rodem z Sardeni czyli pozostajemy w Italii…

 photo DSCF2963_zpsoitzivwx.jpg



 

Tam tak pięknie i tak smacznie, że jeszcze trochę pobędziemy ! Ta sałatka jest idealnym, kolacyjnym daniem. Powinna być z malutkim makaronem z Sardeni rodem czyli z Fregola ale akurat nie znalazłam więc zastąpiłam malutkimi gnocchi sardi marki Barilla.

Do tego świeżo wyłuskany zielony groszek, 2 małe cukinie, 100 g rukoli, kulka mozarelli di buffala, bazylia, sól, pieprz i sok z cytryny oraz oczywiście oliwa z oliwek.

3 porcje: 150 g makaronu, 100 g groszku.
 

Makaron gotujemy al dente. Cukinie kilka minut na oliwie podsmażamy, groszek 5 minut przed końcem gotowania się makaronu wrzucamy do makaronu…

Na koniec wszystko iączymy, mieszamy, doprawiamy i zajadamy lekko ciepłe bądź zimne bo zimne też jest dobre – może być to idealna sałatka na piknik.








 photo DSCF2964_zpswbpsaoje.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz