piątek, 22 maja 2015

La pasta… z sosem z zielonych szparagów i orzechami laskowymi// La pasta aux asperges verts, sauce citron et noisettes.

 photo DSCF2961_zpsyszaxmpy.jpg


Niezwykle proste, kolacyjne danie do wykonania w 30 minut. Nie podam wam nazwy użytego makaronu artigianale… bo wyrzuciłam opakowanie i poprawnie włoskie nazwy nie powtórzę! Ale są to dwie małe zwinięte do środka rurki. Można też z powodzeniem użyć penne czyli zwykłych acz karbowanych rurek.

 

Zielone szparagi… jak i pozostałe szparagi “gotuję” tylko na prze by cenyych składników nie tracić i nie dodawać szparagom samku wody brrr… tego nie lubię! Na parze w mikrofali posiadajcej tę funkcję to kwestia 4,5 minuty. Na parze, na garnku to jakieś 10 minut.

 



 


3 porcje

Przygotowanie 30 minut

 

250 g pasty… makaronu znaczy się

500 g zielonych szparagów

Cytryna- drobno starta skórka i sok

150 ml kremówki

Garść posiekanych orzechów laskowych

Parmesan łyżeczeka oliwy z oliwek

Sól i pieprz

 

Szparagi gotujemy na parze, makaron w wodzie osolonej. Na oliwie podsmażamy startą skórkę z cytryny, dodajemy sok i śmietankę – uwaga tylko podgrzewamy! Nie wolno tego gotować bo się zwarzy całość. Do sosu wkładamy łodygi szparagów ugotowanych i pokrojonych na małe kawałeczki. i orzechy Główki ułożymy na wierzchu, osobno. Doprawiamy całość i zajadamy!






 photo DSCF2958_zpsz9xyxcmm.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz