Niezwykle proste, kolacyjne danie do wykonania w 30 minut. Nie podam wam nazwy użytego makaronu artigianale… bo wyrzuciłam opakowanie i poprawnie włoskie nazwy nie powtórzę! Ale są to dwie małe zwinięte do środka rurki. Można też z powodzeniem użyć penne czyli zwykłych acz karbowanych rurek.
Zielone szparagi… jak i pozostałe szparagi “gotuję” tylko na prze by cenyych składników nie tracić i nie dodawać szparagom samku wody brrr… tego nie lubię! Na parze w mikrofali posiadajcej tę funkcję to kwestia 4,5 minuty. Na parze, na garnku to jakieś 10 minut.
3 porcje
Przygotowanie
30 minut
Cytryna-
drobno starta skórka i sok
150 ml
kremówki
Garść posiekanych
orzechów laskowych
Parmesan łyżeczeka
oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Szparagi gotujemy
na parze, makaron w wodzie osolonej. Na oliwie podsmażamy startą skórkę z
cytryny, dodajemy sok i śmietankę – uwaga tylko podgrzewamy! Nie wolno tego
gotować bo się zwarzy całość. Do sosu wkładamy łodygi szparagów ugotowanych i pokrojonych
na małe kawałeczki. i orzechy Główki ułożymy na wierzchu, osobno. Doprawiamy całość i zajadamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz