czwartek, 14 maja 2015

Pappardelles z czosnkiem, oliwkami, ricottą i szałwią czyli codzienna kuchnia ekspresowa !

Pappardelles z czosnkiem, oliwkami, riocttą i szałwią czyli codzienna kuchnia ekspresowa !


Pappardelles to szerokie i długie nitki a raczej wstazki włoskiej pasty, 3-4 szersze niż tagliatelle. W tym przepisie są połączone z pieczonym w koszulkach i w piekarniku czosnkiem, który następnie miksujemy z ricottą i ten sos umieszczamy na dnie makaronowego talerza ( jak nie mam specjalnego to nadaje się każdy głęboki talerz). Świeże listki szałwi podsmażamy na oliwie, na patelni by powstały z nich bardzo aromatyczne chipsy a reszta to… resztka ricotty, oliwki i kilka zgrilowanych na patelni orzeszków piniowych. Do tego kieliszek Chianti i pyszna kolacja gotowa.






3 porcje


 


250 g pappardelles


Główka czosnku – ząbki pozostają w łupinkach


250 g ricotty


100 g oliwek


Listki szałwi


50 g orzeszków piniowych


Sól, pieprz, oliwa


 


Ząbki czosnku polewamy łyżką oliwy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po tym czasie obieramy je ze skórki i miskujemy z ¾ ricotty. Gotujemy pappardelles. Grilujemy w tym czasie, na suchej patelni orzeszki pini. Następnie na oliwie liście szałwi.


 


Na dno talerza wlewamy nasz sos.




Układamy makaron. Na wierzchu układamy orzeszki, chipsy szałwiowe, oliwki i resztę ricotty.


Smacznego.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz