czwartek, 13 października 2011

Sloneczna tarta: cukinia, pomidory, mozzarella

We francuskiej kuchni przygotowuje sie duzo tart i tych slonych i tych slodkich. Czesto goszcza one tez na naszym rodzinnym polsko-francuskim stole. Dzisiejsza tarta to kulinarne pozegnanie z latem, bo choc temperatura dosiega w poludnie 22-23°C to poranki mamy chlodne. Sezon na pomidory i cukinie przy obecnej globalizacji trwa wlasciwie caly rok ale teraz sa one zdecydowanie najlepsze...

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 45 minut
Jesli tarta jest przystawka to ta porcja wystarczy na 6 osob, jesli daniem glownym to na 4 osoby.

300 g francuskiego ciasta, mozna tez uzyc kruchego
1 duza cukina badz 2 mniejsze
2 duze miesiste pomidory
kulka mozzarelli czyli 125 g
3 jajka
20 cl smietany najlepiej gestej badz pol-gestej
liscie bazyli
sol, pieprz

Cukinie kroimy na kawaleczki i obgotowujemy 5 minut w oslonym wrzatku.
Pomidory obieramy ze skorki, kroimy w podobnej wielkosci kostke jak cukinie, przesypujemy gruba sola i odstawiamy.
Mozzarelle kroimy w kostke. Jajka laczymy widelcem ze smietana ubijajac calosc. Dodajemy liscie bazyli i pieprz.
Na ciasto wykladamy cukinie i pomidory, uprzednio odsaczone z soku, ktore puscily oraz mozzarelle. Calosc polewamy jajeczno-smietanowa masa. Pieczemy w nagrzanym  do 180°C piekarniku.
Podajemy z salata.

1 komentarz:

  1. Przydałoby mi się takie "lato" na talerzu. Dzięki takim potrawom jakoś udaje mi się przetrwać angielską jesień.

    OdpowiedzUsuń