piątek, 7 października 2011

Pudding ryzowy à l'imperatrice Sissi...

Pudding ryzowy à l'imperatrice Sissi...
Jeden z ulubionych deserow slynnej cesarzowej, do dzis podawany w Wiedniu w wielu kawiarniach, cieszy nie tylko oko ale tez podniebienie...

 na 6 osob

100 g ryzu okraglego jak na risotto
450 ml pelnotlustego mleka
150 ml smietanki 12 lub 15% tluszczu
4 zoltka
laska wanili
skorka z cytryny
cukier 90 g
5 platkow zelatyny
150 g kandyzowanych owocow drobno pokrojonych
200 ml smietanki 30% tluszczu
2 lyzki likieru Cointreau lub Triple sec
lyzka marsali lub olejku migdalowego - do wysmarowania formy

Ryz pluczemy, zalewamy 300 ml mleka, dodajemy skorke z cytryny starta i laske wanili przekrojona na pol. Gotujemy az ryz wchlonie mleko i bedzie miekki, pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie.
W drugim garnku gotujemy 150 ml mleka i chuda smietanke. W tym czasie ucieramy 4 zoltka z cukrem do bialosci. Gdy mleko-smietana sie gotuja, zmniejszamy maksymalnie gaz i wlewamy powoli zoltka caly czas mieszajac.Nie dopuszczamy do gotowania by sie nam krem nie scial. Na koniec dodajemy odcisnieta zelatyne, mieszamy do rozpuszczenia, gdy zgestnieje odstawiamy.
W naczyniu mieszamy likier z smietana 30%, dodajemy kandyzowane owoce - troche zostawiamy do dekoracji - nastepnie dodajemy krem z zoltkami i ryz. Calosc mieszamy.
Forme do zastygnieca puddingu smarujemy marsala lub olejkiem migdalowym. Wykladamy pudding.
Chlodzimy w lodowce 4-5 h.
Podajemy udekorowany kandyzowanymi owocami i owocowym sosem czyli coulis. Sos moze byc z czerwonych owocow badz na przyklad z mango. Mozemy kupic gotowy badz zrobic go w domu miksujac czerwone owoce wedlug uznania, z sokiem cytrynowym i 50 g cukru, przecieramy nastepnie sos przez sito by usunac pesteczki.
Mus z mango: swieze mango miksujemy, dodajemy sok z cytryny i 50 cl ubitej smietany... delikatnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz