niedziela, 23 października 2011

Poledwica wieprzowa pieczona z coppa, jesienne grzyby i zurawina

Jesien... piekna sloneczna i jeszcze dosc ciepla jesien, zachwyca swoimi kolorami. Wczoraj wieczorem odwozilam Antosia na wakacje do dziadkow i podziwialismy pola winnic w cudnych kolorach. Dzis po mszy ksiadz swiecil przed kosciolem nowe wino zwane tutaj Bourru... zapowiada sie znakomicie i slodko. Zdjecia zamieszcze jak je opracuje. Tymczasem kosciol byl pelen, a to rzadkosc we Francji, gdyz cala nasza dzielnica uczestniczyla w poswieceniu i producenci, i konsomatorzy, i antykwariusze z ulicy Notre Dame, i wszyscy handlarze, i restauratorzy. Nawet telewizja francuska i japonska pokazaly sie z kamera. Tak wiec zdrowie dzielnicy wypite, w ogolnej radosci i w dziekczynieniu za dar wina!

A na moim stole... jesienna poledwica, podana z patelnia mieszanych lesnych grzybow doprawionych zurawinami. Bylaby jeszcze smaczniejsza gdyby udalo mi sie kupic swieze zurawiny, niestety musialam zadowolic sie suszonymi, ktore po namoczeniu przypominaly swieze.

Przygotowanie 1 h
4 porcje

1 poledwica wieprzowa okolo 550 g
800 g lesnych grzybow u mnie mieszanka: borowikow, podgrzybkow, maslakow...
cebula
4 lyzki oliwy
kilka cieniutkich plastow Coppa, wloska wedlina, mozna ja zastapic... nie wiem dokladnie w Polsce czym... bekonem czym moze kindziukiem?
250 g zurawin swiezych, mrozonych badz suszonych
sol, pieprz

Poledwice natrzec sola i pieprzem. Oblozyc plasterkami coppy i obwiazac nicia by sie calosc trzymala. Obsmazyc na 2 lyzkach oliwy do zezlocenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C okolo 45 minut.
W tym czasie oczyscic grzyby, posiekac cebule. Podsmazyc cebule na pozostalym oleju, dodac grzyby, doprawic i dusic okolo kwadransa.
Zurawina... gdy jest swieza obgotowac ja okolo 5 minut we wrzatku, odcedzic i dodac do grzybow, dusic razem. Mozna tez od razu dodac ja do grzybow bez obgotowywania... zalezy od gatunku. Podobnie postepowac z mrozona. Gdy mamy suszona to zalac ja wrzatkiem i zostawic kilka minut by napeczniala. Dodac do grzybow i dusic chwile razem. Doprawic.

Podawac calosc... na przyklad z domowym ziemniaczanym purée doprawionym galka muszkatulowa.
Pasujace wino np: jakis czerwony Arbois, albo Côte de Rhône.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania. Czytając przepis, nabrałam wielkiej ochoty na jak najszybsze wypróbowanie tej receptury. Wspaniałe. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje! Na moim bazarku żurawiny w bród, więc mogę wypróbować to intrygujące połączenie z grzybami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lo i An-na dziekuje i polecam!

    OdpowiedzUsuń