poniedziałek, 3 października 2011

Tarta z marchewka i z gorgonzola

 

Tarta z marchewka i z gorgonzola

Smaczna tarta doprawiona nasionami slonecznika i listkami swiezego tymianku podoba sie nawet dzieciom...

 




Na 4 duze porcje


250 g kruchego ciasta kupnego badz wlasnej roboty co jest lepsza smakowo i zdrowotnie wersja - 200 g maki, 1 jajko, 100 g zimnego masla, szczypta soli, ewentulanie lyzka smietany gdyby maka byla za sucha; zagniatamy, chlodzimy 1 godzine)


5-6 marchewek


150 g sera gorgonzola


100 ml smietany


2 jajka


galazki tymianku


3 lyzki nasion/ziaren slonecznika


sol, pieprz


Marchew kromi na paski i blanszujemy 5 minut w osolonym wrzatku. Ser kroimy na kostke i mieszamy z jajkami i ze smietana, doprawiamy pieprzem. Do tej masy dodajemy polowe listkow tymianku.


Na ciescie ukladamy marchew, polewamy masa, posypujemy slonecznikiem. Pieczemy w 210°C okolo 40 minut. Posypujemy reszta tymianku.


Smacznego!

1 komentarz: