czwartek, 6 października 2011

Zupa z soczewicy z kurkuma

 

Zupa z soczewicy z kurkuma

Taka pozywna, mozna by wrecz powiedziec zdrowotna. Kurkuma zawiera kurkumine a ta z kolei dziala silnie przeciw-zapalnie a co za tym idzie przeciw-rakowo. Obniza tez poziom cholesterolu, sprzyja trawieniu. By sie jednak wchlonela trzeba zawsze mieszac ja pol na pol z czarnym pieprzem. Ja uzywam kurkumy codziennie do sosu winegrette, do salaty czy innych warzyw. Soczewica znana od wiekow nie wymaga specjalnych opisow, jest niezwykle pozyteczna dla zdrowia.


Na 2 duze porcje


cebula

duza marchew

galazka selera naciowego

120 g pomaranczowej soczewicy

0,5 l rosolu z kostki drobiowego.

1/2 lyzeczki kurkumy

czarny pieprz, ewentualnie natka

lyzka oliwy

Na oliwie podsmazyc cebule i marchew pokrojone na kostke. Dodac seler i smazyc chwile. Zalac calosc rosolem, wsypac soczewice. Gotowac 20 minut. Zmiksowac i doprawic... mozna dodac kilka kropel soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz