piątek, 7 października 2011

Brick nadziewane serem i cukinia

Brick nadziewane serem i cukinia

Brick to platy ciasta z maki pszennej i wody. Znane sa w kuchni zydowskiej i srodziemnomorskiej, sa troche podobne do platow Filo. Kupuje sie je w supermarkecie. To danie mozna wykonac tez uzywajac zwyklych cienkich nalesnikow lub nalesnikow ryzowych.

 

 
2 cukinie, okolo 250 g, starlam na tarce, posolilam gruba sola i odstawilam na godzine. Nastepnie wycisnelam sok w rekach. Cukinie podsmazylam na lyzce oliwy 5 minut.


W misce wymieszalam 200 gr sera Brousse - twarog slony z kuchni srodziemnomorskiej moze byc zastapiony dosc mokrym twarogiem badz ricotta..., z jednym jajkiem, 30 gr parmezanu startego, 10 listkami miety i z cukinia. Dalam tylko pieprz bo sery sa juz wystarczajaco slone.


Na kazdym nalesniku - z tej porcji 8 nalesnikow - ukladamy spora lyzke farszu, skladamy w koperte. Ukladamy na blaszce. Smarujemy roztopionym maslem - 30 gr masla na 8 nalesnikow i pieczemy 20 min w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz