czwartek, 6 października 2011

Piperade czyli smakowita podroz do kraju Baskow

Piperade czyli smakowita podroz do kraju Baskow. Odpowiedzi na komentarze ponizej.

Kulinarnie tez mozna podrozowac. Dzis podczas kolacji wybralismy sie w niedaleka droge, do kraju Baskow. Region ten francusko-hiszpanski posiada wyjatkowo silna tozsamosc. Baskowie maja swoje terytorium, swoj jezyk, swoje zywczaje i tez kulinarne specjalnosci, ktore sa po prostu znakomite. W calej Francji znane sa baskijskie sery owcze w tym Ossau Irraty, baskijskie konfitury z czeresni podawane wlasnie do tego sera czy danie axoa przypominajace potrawke z cieleciny.
Znana tez jest piperade czyli cos w rodzaju omleta robionego z dlugimy delikatnymi papryczkami z kraju baskow, ktore nosza nazwe "piments doux", i z pomidorami. Omlet ten doprawiamy piment d'espelette czyli baskijskim "pieprzem" robionym z papryczek niezwykle ostrych i suszonych na sloncu.

Na omlet dla 2 osob

4 dlugie papryczki
cebula
zabek czosnku
2 duze, miesiste pomidory
4 jajka
lyzeczka cukru
oliwa, sol i piment d'espelette czyli baskijski pieprz... mozna zastapic go zwyklym czarnym pieprzem badz jeszcze lepiej ostra mielona papryka.

Cebule, czosnek i papryczki kroimy i dusimy na oliwie z oliwek okolo kwadransa, solac calosc. Pomidory obieramy ze skorki, kroimy i dodajemy do warzyw wraz z lyzeczka cukru. Dusimy dalszy kwadrans. Jajka ubijamy jak na omlet, wlewamy do warzyw i drewniana lyzka mieszamy az sie zetna ale nie do konca. Doprawiamy i jemy!

2 komentarze:

  1. Est-Ouest, dziękuję za komentarz na moim blogu. Dzięki Tobie przypomniałam sobie o serze Ossau Iraty, który uwielbiam i zawsze kupuję jeśli tylko jesteśmy w okolicy. Muszę koniecznie go spróbować z konfiturą czereśniową, bo o tym zestawie nie wiedziałam. Za Twoim przykładem przerobiłam dzisiaj część mojej piperade na omleto-jajecznicę. Wszystkim smakowała. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Milo mi wiec! Narazie uzupelniam blog chowanymi od lat przepisami, z ktorymi nic nie robilam specjalnego... polecam wiec niektore. Bede tez z ciekawoscia i zachwytem korzystac z twoich!

    OdpowiedzUsuń