czwartek, 6 października 2011

Makaronowo-porowa zapiekanka

Makaronowo-porowa zapiekanka

To kolejna propozycja na kolacje. Szybka, prosta i tania.


4 porcje


200 g makaronu - ja uzylam tutaj drobnych kwadracikow z Alp zwanych Crozet, robionych z pelnej gryczanej maki... mozna oczywiscie uzyc kazdego makaronu byle byl drobny.


3 pory - tylko biale czesci


1 szalotka


maslo, sol, pieprz i swiezo starta galka muszkatulowa


200 ml pol-gestej smietany


120 g startego zoltego sera o dosc wyraznym smaku - idealny tutaj - Comté!


Makaron ugotowac w osolonym wrzatku. Pory i szalotke posiekac, poddusic na masle okolo kwadransa, doprawic sola, pieprzem i na koniec galka muszkatulowa. Dodac smietane.


Naczynie nasmarowac maslem, wylozyc na dno makaron, na to pory i na koniec ser. Zapiec w 200°C okolo 20 minut.


Pychotka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz