
To kolejna propozycja na kolacje. Szybka, prosta i tania.
4 porcje
200 g makaronu - ja uzylam tutaj drobnych kwadracikow z Alp zwanych Crozet, robionych z pelnej gryczanej maki... mozna oczywiscie uzyc kazdego makaronu byle byl drobny.
3 pory - tylko biale czesci
1 szalotka
maslo, sol, pieprz i swiezo starta galka muszkatulowa
200 ml pol-gestej smietany
120 g startego zoltego sera o dosc wyraznym smaku - idealny tutaj - Comté!
Makaron ugotowac w osolonym wrzatku. Pory i szalotke posiekac, poddusic na masle okolo kwadransa, doprawic sola, pieprzem i na koniec galka muszkatulowa. Dodac smietane.
Naczynie nasmarowac maslem, wylozyc na dno makaron, na to pory i na koniec ser. Zapiec w 200°C okolo 20 minut.
Pychotka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz