
Pachnacy, mieciutki i soczysty cake! Niezwykle prosty i szybki...
Na 6 porcji
6 fig swiezych
2 lyzki miodu plynnego, najlepiej pasuje mi tutaj akacjowy smakowo...
150 g maki
3 jajka
125 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
120 g masla
Figi myjemy ale nie obieramy ich ze skorki. Kroimy na dosc grube plastry... Podsmazamy na 20 g roztopionego masla z lyzka cukru... jakies 4-5 minut. Reszte masla ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Na koniec wlewamy miod i powoli przesiana make z proszkiem. Do wysmarowanej maslem formy wlewamy polowe ciasta, na to kladziemy figi - uwaga wytworzony sok zachowujemy!- i pokrywamy druga czesc ciasta. Pieczemy okolo 60 minut w 180°C.
Sok mozemy zagotowac dodajac troche wina Banyuls badz Porto... i podac pozniej z plastrami ciasta.
Takie ciasto uwielbiam na mroźne zimowe wieczory. :)
OdpowiedzUsuń