czwartek, 6 października 2011

Cake z figami i z miodem


Cake z figami i z miodem

Pachnacy, mieciutki i soczysty cake! Niezwykle prosty i szybki...


Na 6 porcji


6 fig swiezych


2 lyzki miodu plynnego, najlepiej pasuje mi tutaj akacjowy smakowo...


150 g maki


3 jajka


125 g cukru


1 lyzeczka proszku do pieczenia


120 g masla


Figi myjemy ale nie obieramy ich ze skorki. Kroimy na dosc grube plastry... Podsmazamy na 20 g roztopionego masla z lyzka cukru... jakies 4-5 minut. Reszte masla ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Na koniec wlewamy miod i powoli przesiana make z proszkiem. Do wysmarowanej maslem formy wlewamy polowe ciasta, na to kladziemy figi - uwaga wytworzony sok zachowujemy!-  i pokrywamy druga czesc ciasta. Pieczemy okolo 60 minut w 180°C.


Sok mozemy zagotowac dodajac troche wina Banyuls badz Porto... i podac pozniej z plastrami ciasta.

1 komentarz: