wtorek, 18 października 2011

Zupa krem z kukurydzy i serowe scones

To nasza codzienna kuchnia. Prosta, szybka, ale tez nie pozbawiona tego czego wszyscy chyba jedzac poszukujemy czyli smaku, walorow zdrowotnych i przyjemnosci.
Jak dla mnie to typowo kolacyjna propozycja.

3 porcje
25 minut przygotowania
25 minut gotowania i pieczenia

Zupa krem:
duza cebula
lyzka oliwy z oliwek
300 g kukurydzy swiezej, mrozonej badz z puszki
350 ml rosolu z kostki
100 ml smietanki
sol, pieprz
zielenina do posypania, u mnie szczypiorek

Cebule siekamy i podsmazamy. Dodajemy kukurydze i pokrywamy calosc rosolem. Gotujemy 10 minut. Miksuejmy, doprawiamy smietana, pieprzem, ziolami.

Scones:
Na okolo 8-10 sztuk

150 g maki, zwyklej badz innej z ziarnami, orkiszowej, gryczanej...
50-60 g dobrego startego sera wyrazistego w smaku - parmezan, comté, dobry gruyère czy jakis owczy ser
100 ml smietany
pol lyzeczki soli
pol lyzeczki proszku do pieczenia
lyzka mleka

Make laczymy z sola i proszkiem, wlewamy smietane i wsypujemy ser. Zagniatamy szybko ciasto, ktore lekko rozwlakowujemy na 1,5 cm grubosci, wycinamy, dowolna forma, kolka i smarujemy je mlekiem. Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Ja zaczynam przygotowanie od robienia scones a gdy te sie pieka robie szybko zupe. Mozemy podawac goraca zupe z zimnymi scones badz lekko cieplymi. Mozemy tez scones posmarowac maslem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz