piątek, 7 października 2011

Pieczen wieprzowa na zimno, z kremem czosnkowym




na 6-8 osob

1 kg pieczeni wieprzowej,  ja poprosilam u rzeznika mieszanke schabu i karkowki.
To mieso nie moze byc za suche dlatego tak wlasnie wybralam.


Duzy peczek zielonej pietruszki


6 plastrow szynki typu parmenska


2 glowki duze czosnku


200 g dobrego twarozku


ewentualnie mleko


sol, pieprz


Pieczen rozkrawamy tak by powstal duzy prostokat... lub nacinamy w juz gotowej pieczeni glebokie kieszenie. Calosc solimi, pieprzymy. Nadziewamy plastrami szynki i listkami pietruszki z polowy peczka. Pieczemy 1,5 h w 200°C. Po okolo 45 minutach temperature nalezy zmniejszyc do 180°C. W tym samym momencie ukladamy obok miesa 2 duze glowki czosnku, nie obrane.


Gdy pieczen jest upieczona, zawijamy ja w folie aluminiowa. Glowki czosnku usuwamy.


Sos-krem:


Obieramy upieczony czosnek i miksujemy go z twarozkiem i reszta peczka pietruszki - same listki, bez lodyzek. Doprawiamy. Podajemy zimne.

Wieprzowa pîeczen na zimno z kremem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz