czwartek, 6 października 2011

Jablkowy deser zwany Flognarde... rodem z Limousin

Jablkowy deser zwany Flognard... rodem z Limousin
Czyli z jednego z centralnych regionow Francji... dosc odludnych, znanych glownie ze znakomitych produktow rolniczych i ze specjalnej rasy miesa, o ktora bija sie w swiecie...
Deser prosty, szybki smaczny... taki na codzien.

Na 6 porcji jak na zdjeciu badz 8 nieco mniejszych

2 jablka najlepiej golden badz renety
3 jajka
90 g cukru
70 g maki
2 lyzki oleju np slonecznikowego
350 ml lekko rozgrzanego mleka
maslo
Maslem wysmarowac foremki - uwaga ten deser podajemy od razu w foremce, w ktorej sie zapiekal, nie mozna go wyjac. Jajka ubijamy trzepaczka dodajemy cukier, make i olej. Na koniec powoli wlewamy lekko cieple mleko.
Te mase wlewamy do okolo 3/4 wysokosci foremek. Na nia wykladamy pokrojone na kawalki jablka. Pieczemy 30-40 minut w 220°C. To ciasto pieknie urosnie a pozniej opadnie po ostygnieciu. Podajemy posypane cukrem krysztalem badz cukrem waniliowym jeszcze lekko cieple.
smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz