
Jablka dwa dlatego, ze po francusku ziemniaki to "jablka z ziemi" czyli pommes de terre a jablka to po prostu jablka czyli pommes. To zapiekanka na wieczorna, jesienna juz kolacje. Szybka i smaczna, taka zwykla, domowa... Najlepiej smakuje z kubkiem schlodzonego cidru.
Na 2 porcje
3 spore ziemniaki
2 jablka
cebula
125 g czyli polowa sera camembert
4 lyzki smietany
4 lyzki mleka
maslo, sol i pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry takie pol centymetrowe. Gotujemy je 5 minut w osolonym wrzatku. Cebule siekamy, jablka kroimy na frytki i podsmazamy na masle, najpierw cebule, nastepnie wrzucamy jablka. Dusimy 5 minut. Doprawiamy.
Na dnie naczynia ukladamy ziemniaki, na tych jablka z cebula i na koncu kawalki sera. Calosc polewamy mieszanka smietany i mleka.
Pieczemy 20 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz