piątek, 7 października 2011

Strudel jablkowy jak w Wiedniu

 





 




10 porcji. Przygotowanie 40 minut. Pieczenie 45 minut.


Ciasto:


250 g maki

jajko

sol

50 g stopionego masla

gdy za suche dodac 1-2 lyzki smietanki.


Ciasto zagniesc i odstawic pod ciepla miske na 30 min.


Nadzienie:


Zmiksowac 50 g masla i 100 g cukru pudru. Dodac skorke starta z cytryny, sol i 2 jajka. Jeszcze raz zmiksowac. Nastepnie dodac 500 g twarozku. I tutaj gdy mamy dosc suchy twarozek dodajemy do 100 ml smietanki. Konsystencja calosci ma przypominac gesta smietane. Do tej masy dodajemy budyn waniliowego lub 2 lyzki maki ziemniaczanej i cukier waniliowy. Nastepnie 100 g rodzynek, ja uprzednio namoczylam je w goracej wodzie z lyzka rumu. Dorzucamy 2 lyzki rozbitych orzechow laskowych.


500 g jablek kroimy bardzo cienko najlepiej w mandolinie lub na tarce. Moje jablka to mieszanka Fuji i Chantecler. Musza byc soczyste.


Na sciereczce posypanej maka rozwalkowujemy ciasto jak najcieniej umiemy. Kladziemy krem, jablka i zwijamy pomagajac sobie sciereczka. Na wierzchu ciasta kladziemy kawalki masla. Pieczemy w 200°C na pergaminie.


Podajemy cieply strudel posypany cukrem pudrem... Mozna udekorowac talerze plastrami jablek w skorkach w 3 kolorach, udekorowac talerze cukrem pudrem i cynamonem, listkami melisy, lub podac strudel z kulka lodow waniliowych...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz